vrije tijd

Xenarjo: wie?  wat?

Boeken: 'Wat de dag verschuldigd is aan de nacht', Yasmina Khadra

Karin S       vrije tijd gepost: 9 november 2012
Boeken: 'Wat de dag verschuldigd is aan de nacht', Yasmina Khadra

Algerije, voor de onafhankelijkheidsoorlog. Younes is een Algerijns jongetje dat weggerukt is uit zijn gezin. Hij is 9. Zijn vader is bankroet en hij wordt geadopteerd door zijn oom en tante. Zijn welstellende oom, een van de notabelen van Oran, is getrouwd met een Française. In de koloniale gemeenschap van het vooroorlogse Algerije krijgt Younes een nieuwe naam: voor de pieds-noirs van de jaren 50 is hij Jonas. Zijn rimpelloos bestaan wordt al snel ondersteboven gehaald door de politieke gebeurtenissen die het land op stelten zetten.

In het dorpje Rio Salado ziet hij op een dag de beeldschone Emilie. Maar Jonas is niet de enige die voor haar valt. Zijn drie boezemvrienden zijn ook betoverd door haar. Tegen de achtergrond van de Algerijnse bevrijdingsoorlog komt Jonas voor een onmogelijke keuze te staan: blijft hij trouw aan zijn Arabische wortels, of aan de westerse omgeving waarin hij is opgegroeid? Je vrienden verliezen of je vaderland. Het is de weg die een Algerijnse jongen aflegt, van de jaren 30 tot vandaag. Met hindernissen en tragedies. Met emoties.

De naam van de auteur ‘Yasmina Khadra’ betekent letterlijk groene jasmijn. Het is een vrouwelijk pseudoniem gekozen door een man die 36 jaar gediend heeft in het Algerijnse leger. Mohammed Moullesehoul – dat is zijn echte naam – was soldaat, officier, commandant overdag, en ’s nachts werd hij schrijver. Een schuilnaam was dus voor hem een kwestie van overleven. Yasmina Khadra is geboren in 1954, een jaar na het begin van de onafhankelijkheidsoorlog. ‘Wat de dag verschuldigd is aan de nacht’ is een boeiend boek over empathie, begrip, overtuiging, opportunisme, tolerantie. Khadra mag dan misschien geen Grote Literatuur schrijven, een begenadigd verteller die de lezer vasthoudt is hij zeker.

‘Wat de dag verschuldigd is aan de nacht’ is uitgegeven bij De Geus.

©Karin Strobbe, ex-VRT journaliste.

Wat denk je?

Je moet ingelogd zijn om te reageren

Login

No login? Register here.

Reageer